miercuri, 6 octombrie 2010

Cum să faci față îngrijorărilor?

http://www.nichcy.org/PublishingImages/worried2.jpg

În timp ce rezolvarea problemelor – cunoscută și ca activitate a gândirii - presupune planificarea anticipată pentru a evidenția care sunt strategiile benefice, îngrijorările pot doar sa provoace suferinţă.
Dar dacă îngrijorarea cauzeaza mai multe probleme decât rezolvă, de ce este utilizata asa de des? Trebuie să existe un motiv pentru care milioane de oameni se ingrijoreaza mai mult decat e necesar și nici nu-și rezolvă problemele. De asemenea sunt multi  diagnosticati ca suferind de ingrijorare  cronică.
Iata ca la nivel rațional stim acum despre ce e vorba.
Și?
Nu ne vom mai îngrijora ?
Să pui capăt îngrijorărilor nu-i deloc ușor……
Din fericire, psihologii au venit cu mai multe strategii prin care  să incetati a  vă mai face griji! Aici sunt câteva :
1. În primul rând, daca doriti  sa reduceti  vulnerabilitatea la îngrijorare este determinant sa aveti grija de dumneavoastra. Asiguraţi-vă că dormiti şi mâncati corespunzator.
2. În al doilea rând, atunci când vă cuprinde îngrijorarea luati-va câteva minute pentru a vă calma prin meditaţie, ascultati muzica, sau respiraţi profund.
3. Odată ce sunteţi într-o stare mai relaxată, încercaţi să examinați dacă  gândurile dumneavoatră sunt productive şi vă ajută la rezolvarea problemelor . Concentrati-va ! Alegeti acele  gânduri ce vă pot fi utile în a vă ajuta să rezolvati o problemă de ordin practic. Etichetați restul ca îngrijorări.
4. Examinați cu atenție gandurile. Adresaţi-vă întrebări cum ar fi:
Ce probabilitatea există ca gândul meu să fie adevărat?
Care este probabilitatea ca lucrul de care  mă tem să se întâmple de fapt?
Îmi este acest gând de ajutor?
În cazul în care aș avea un  prieten care a avut aceste griji,  ce i-aș spune să facă?

5. Dacă vă faceți griji  cu privire la  ceea ce nu se poate schimba, vă reamintesc că lupta cu ceea ce nu poate fi controlat va face doar rău.
A accepta  ceea ce nu se poate schimba este o stategie mult mai favorabilă.
E mai clar acum? 

(Camelia Dragomirescu, http://www.mentalclas.ro/)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu