duminică, 24 octombrie 2010

Dependentul de muncă

The image “http://newenglandhomecompanion.com/wp-content/uploads/2010/08/20091013-hike-450.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.  Anxietatea sau stresul - ori o combinatie din cele doua – ambele pot conduce la dependenta de muncă. Întâi să vedem cum poate anxietatea să conducă la dependenta de muncă.



Cum îngrijorarea si dependenta de muncă sunt interconectate
O primă componentă a anxietatii este îngrijorarea. Dacă sunteti predispusi la a va face griji, va puteti imagina cu usurintă multe probleme care pot apărea si vă pot opri să munciti asa mult.
Vi se poate face frică de faptul că dacă nu o să munciti mai mult o să vă pierdeti serviciul, nu o să câstigati suficient de multi bani, si o să vă confruntati cu o situatie socială si familială grea, nu o să vă faceti munca asa cum trebuie, o să vă simtiti stânjeniti în fata colegilor, sau nu o să fiti promovati.
O concluzie logică a acestor îngrijorări, asupra acestor consecinte dezastruoase, pare a fi să munciti mai din greu si mai mult. Asa se poate ajunge de la îngrijorare la dependentă de muncă. 

Perfectionismul vă încetineste
Alta cale prin care anxietatea poate conduce la dependenta de muncă este prin perfectionism. Atunci când oamenii sunt perfectionisti, ei au sentimentul că niciodată lucrurile nu sunt îndeajuns de bine făcute. Comportamentul rezultat este acela că muncesc si iar muncesc până când li se pare că lucrurile sunt aproape de perfectiune. Dacă o să munciti până când simtiti că lucrurile sunt aproape perfecte, atunci cu sigurantă că o să munciti mai mult. Este un vis irealizabil: ca perfectionist o să simtiti că toată munca asiduă a dumneavoastră nu este îndeajuns făcându-vă să munciti si mai mult, mai asiduu. Asa cum stiti, probabil, munca mai multă si mai asiduă nu înseamnă neapărat si mai bună sau mai eficientă.

Sunteti un perfectionist ?
Una este să admiti că esti un perfectionist iar alta este să-ti dai seama cât de problematic este perfectionismul. Am avut o clientă care putea să jure că tendinta ei de a face totul cât mai bine îi era de ajutor. A fost recuperată în cele din urmă, dar mai întâi a trebuit să depăşească unele credinţe cheie. Am să vă spun pe scurt povestea ei – iar dumneavoastră o să-mi spuneti dacă vă recunoasteti aici.

Povestea Ralucăi: Identifică perfectionismul drept o slabiciune
Raluca stia dintotdeauna că este o perfectionistă. De fapt o considera o mare calitate în sinea ei. Ceilalti au contribuit în mare măsura la aceasta. Profesorii îi spuneau că este cea mai bună elevă pe care au avut-o, iar parintii povesteau mândri altora despre cât de bine stie fiica lor să facă lucrurile. Atunci când a devenit studentă, a fost foarte suparată când a obtinut 90 de puncte din 100 la un test; s-a uitat peste lucrare pentru a fi sigură că a folosit cuvintele potrivite si că a dat raspunsurile corect. Această tendintă a însotit-o mai târziu si în carieră în marketing. Astfel: Raluca a lucrat la unele dintre cele mai bune proiecte ale companiei, în mod frecvent îi depăsea pe ceilalti colegi, frustrându-i. De-a lungul trainingului, Raluca a învătat cum perfectionismul este cea mai mare calitate dar si cel mai mare defect al ei. ”Este amuzant - mi-a spus ea – cum acelasi lucru ce te ajuta mult, poate să-ti facă la fel de mult rău “. A fost foarte dificil pentru ea să mai renunte la perfectionism, astfel încât în final a constatat că este capabilă în cele din urmă să lucreze mai repede si chiar – spre surpriza ei – mai eficient decât a facut-o vreodată înainte.

Afirmatii perfectioniste
Foarte multi oameni îsi dau seama cât de perfectionisti sunt. Altii, nu o fac.Combinat, poti fi constient de perfectionismul tău în unele aspecte, iar în altele, nu. Completati urmatorul scurt chestionar ce vă va arăta cât de perfectionist sunteti în general. Notati fiecare dintre afirmatii cu note de la 1 la 5. (1- însemnând că nu vi se potriveste întotdeauna, 2 - este câteodată adevărat, 3- întrucâtva adevărat, 4- foarte adevărat si 5- întotdeauna adevărat0.
1. Cer întotdeauna foarte mult de la mine ___
2. Am întotdeauna sentimentul că un lucru trebuie bine facut __
3. Ceilalti îmi spun că am standarde prea ridicate __
4. Mă simt iritat atunci când lucrurile nu sunt puse în ordine __
5. Sunt foarte atent să nu fac greseli __
6. Mă îndoiesc frecvent că am facut un lucru cum trebuie __
7. De multe ori depasesc termenele la serviciu pentru că nu am terminat până când nu este facut totul cum trebuie __
8. De regula îmi verific de câteva ori munca. ___
9. Câtiva dintre colegi mi-au spus – sau au lasat să se înteleagă – că trebuie să las standardele mai jos __
10. S-a intamplat că am intârziat lucrul echipei deoarece am vrut să mă asigur că nu există greseli __
11. Este foarte probabil ca standardele mele de performantă în muncă să fie simtitor mai mari decât ale multor altora __
12. Seful sau un coleg mi-a spus ca am tendinta să fiu inflexibil în ceea ce priveste felul în care este făcută munca __
13. Sunt foarte exigent cu mine dacă nu excelez în munca mea __
14. Cred că voi fi dat afară sau retrogradat dacă munca mea nu este făcută perfect __
15. Intâmpin dificultati în a delega sarcinile de serviciu deoarece îmi este teamă că munca nu va fi făcută la fel de bine cum ar fi făcută de către mine __

Răspunsul si interpretarea chestionarului
Dacă ati răspuns de mai multe ori cu note de 4 sau 5, sau dacă aveti un scor mai mare de 55 – atunci probabil că dati dovadă de un perfectionism ridicat. Aceasta înseamnă că cel mai probabil aveti mai multe cuvinte cheie ce este posibil să includă:
- Sentimentul că trebuie să faceti totul cum trebuie
- Standarde severe atât pentru dumneavoastră cât si pentru ceilalti
- O viziune nerealistă asupra consecintelor negative pe care le poate avea un lucru care nu este  perfect    
- Ghiduri si reguli severe asupra a cum trebuie sa fie un lucru terminat
Aveti o mare nevoie de ordine si organizare în munca dumneavoastră si o lipsă de tolerantă fată de dezordine si de activitati dezorganizate.

Cauze sau întelesuri ale perfectionismului
Perfectionismul poate fi legătura pentru – sau poate conduce la – probleme  mai semnificative decât nevoia de a acumula. Dacă în comportamentul dumneavoastră de perfectionist se atinge un nivel compulsiv sau vă gasiti frecvent în situatia de a fi presat, mânios sau anxios, este o idee bună de a cauta să vi se facă o evaluare profesionistă. De asemenea, dacă perfectionismul este doar unul dintre aspectele vesnicelor îngrijorări si frici excesive despre ceea ce gândesc altii, atunci puteti să suferiti de o anxietate generalizată sau chiar de o anxietate socială. Trebuie să cereti ajutorul unui psihiatru sau al unui psiholog specializat în probleme de anxietate. Acesta poate sesiza lucruri mai serioase în spatele tendintei dumneavoastră de a face lucrurile perfect.

De ce trebuie să fiu perfect?
Perfectionismul poate fi o tratare personală a situatiilor, ce poate reveni în diferite perioade de timp; de obicei este legată de o mare nevoie de realizare. Atunci când o să deveniti atent la cum perfectionismul vă afectează munca, dacă sunteti perfectionist – în anumite situatii sau altfel – este foarte probabil să vă identificati perfectionismul si în alte sfere ale vietii. Într-o excelentă lucrare “când perfectionismul nu este de ajuns“ (1998), Martin Antony identifica în cateva sfere de bază unde este cel mai probabil ca perfectionismul să apară. Acestea includ:
-          lucrările si performanta scolară: a face si reface un exercitiu iar si iar…
-          estetică si curatenie: casa dumneavoastră trebuie să arate perfect
-          comandă si organizare: hainele dumneavoastră trebuie să fie călcate si să arate într-un anumit fel
-          vorbirea: sunteti foarte atent să nu folositi cuvinte nepotrivite si evitati cacofoniile
-          scrierea: aveti nevoie de mult timp pentru a cizela forma exprimării si pentru a nu se strecura greseli
-          prezenta fizică: machiajul si coafura dumneavoastră trebuie să fie cum trebuie, iar hainele să “cadă “ perfect
-          sănătate: nu mancati decât alimente 100% organice 

Dependentul de muncă stresat
Stresul este o cauză dar si un rezultat al dependentei de muncă.

Stresul cauzat de dependenta de muncă
Atunci când vă simtiti foarte stresati este mult mai probabil să crească volumul dumneavoastră de muncă. De exemplu în situatia unor probleme financiare, v-ati putea spune că singura cale spre rezolvarea lucrurilor, singura solutie ar fi să obtineti o avansare. În consecintă, o să deveniti foarte prins în munca dumneavoastră  pentru a vă asigura promovarea. Acest tip de dependentă de muncă poate apărea ca raspuns la o stare de fapt sau la un factor stresor specific dar acest răspuns devine nesănătos atunci când vă afundati în muncă îndepărtându-vă de celelalte sfere ale vietii dumneavoastră.

Stresul este o cauză a dependentei de muncă
Asa cum am aflat deja, stresul este de multe ori rezultatul dependentei de muncă. Dificultatile de a delega sarcini pot duce la suprasolicitare si în final la coplesirea de către toate sarcinile preluate, asumate si nedelegate. O să vă surprindeti  luându-vă constant de lucru pentru acasa, în zilele libere sau de sărbatoare. Aceasta poate deveni frustrant pentru membrii familiei rezultând presiuni din partea acestora si stres. Puteti de asemenea să vă neglijati sănătatea punându-vă în pericol pentru că munciti atât de mult. (Camelia Dragomirescu, www.mentalclas.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu